Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Pénztelenség miatt bezárhatnak a tanodák

2015. március 27. - civilhalo

A Civil Szervezetek Fejlesztési Programunkban több olyan vidéki szervezet is résztvesz, akik tanodaprogramot működtetnek. Az abcug.hu riportere ezúttal az Igazgyöngy Alapítványnál járt. Az országban jelenleg 170-180 tanoda működhet, többségük TÁMOP pályázatból finanszírozza magát. A rendszer hiányossága miatt nem tudni, mi lesz a tanodák sorsa, a folytonosság ismét veszélybe került. (szerk.)

A hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásáért leghatékonyabban küzdő tanodák végét jelentheti, hogy idén véget érnek azok az EU-s pályázatok, amelyekből eddig pénzt kaptak, újakat viszont még ki se írtak. A tanodák kétharmada bezárhat, hisz csak tucatnyian vannak, amelyek állami támogatás nélkül is meg tudnák oldani a szegény gyerekek felzárkóztatását.

“Az önkéntestől elvárható, hogy ingyen dolgozzon, mert belső motivációja van rá, és belátja, hogy a tanárképzés mellett ez egy nagyon fontos plusz, de azt már nem várhatjuk el tőle, hogy fizesse ki az utazási költségét, fizessen szállást, satöbbi.”

Lencse Máté 2013 óta vezeti a Toldon működő tanodát. Minden héten három napot tölt ott pedagógushallgatókkal, akik önkéntes alapon járnak le Budapestről Toldra hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni. Állami támogatást nem kapnak, így a rezsit, az internetet és az utazást az Igazgyöngy Alapítvány fizeti, amelynek több programja is fut Toldon. Ők felajánlásokból, illetve pályázatokon nyert támogatásokból pénzelik a tanoda működését.

Tanoda programok riportA toldi tanoda | Fotó: Magócsi Márton

Lencse Máté szerint szerencsés helyzetben vannak, mert eddig meg tudták oldani a tanoda működtetését állami források nélkül is. A Magyarországon működő tanodák többsége azonban képtelen önerőből összszedni az ehhez szükséges pénzt, így nekik csak az uniós támogatásból finanszírozott TÁMOP-pályázatok maradnak. Ezek idén lejárnak, és egyelőre nem írtak ki más pályázatot a helyükre, így a következő tanévre a legtöbb tanodának valószínűleg be kell zárnia.

18 éves koráig maradnának a gyerekekkel

Jelenleg 170-180 tanoda működhet az országban – mondta Lencse Máté, aki a toldi tanoda vezetése mellett aTanodaplatform hálózat szakértője is. Ebből csupán egy tucatnyi működik uniós támogatás nélkül, a többi mind TÁMOP pályázatból finanszírozza magát. Ezek a pályázatok viszont csupán két évre szólnak.

Ezek a tanodák fontos tevékenységet látnak el, egyszerre korrepetálják és próbálják meg felzárkóztatni, komplexen fejleszteni azokat a gyerekeket, akik a hátrányos helyzetük miatt lemaradtak az iskolában, és emiatt félő, hogy hamarosan kiesnek az oktatási rendszerből. Jellemzően azokról a gyerekekről van szó, akiknek a szülei alacsonyan iskolázottak, így sokuk képtelen segíteni a gyerekét a tanulásban.

Tanoda programok riportToldon önkéntesek tanulnak a gyerekekkel | Fotó: Magócsi Márton

“Akivel 5-6 éves korában kezdtünk el foglalkozni, ahhoz még itt kell maradnunk 8-10 évig, akkor lesz valami hatásunk arra, hogy leérettségizik, ne adj isten főiskolára, egyetemre jelentkezik, vagy szerez valami jó szakmát” – mondta Lencse Máté. A toldi tanodába 20-25 gyerek jár hetente, akikkel a segítők főleg egyénileg foglalkoznak.

Nem mondhattuk, hogy bocs most szünet

„Az első pillanattól kezdve az volt a TÁMOP-pályázat hibája, hogy nem lehetett folyamatosan tervezni vele” – mondta az Abcúgnak L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. A finanszírozási időszakok nem feltétlen a tanéveket fedték, a nagyobb baj azonban L. Ritók szerint az, hogy vannak bennük lefedetlen részek. “Lezárulnak a pályázatok, és amíg a következő kiírás megszületik, marad egy holtsáv” – mondta.

A kimaradás több szempontból is ártalmas a tanodának. “Ezeknek a gyerekeknek a folyamatos tevékenységhez való hozzászoktatása nem egyszerű” – mondta L. Ritók. Szerinte a tanoda leállása azt eredményezné, hogy a gyerekek elszoknának a tanulástól, és hiába indulna újra az adott tanoda pár hónap múlva, mindent elölről kellene kezdeni.

Tanoda programok riportL. Ritók Nóra | Fotó: Magócsi Márton

„Mi a banki krízis után sem mondhattuk, hogy bocs most szünet, nem fogsz gyógyszert kapni, mert abban a pillanatban visszcsúszik minden, amit addig elértünk” – mondta L. Ritók Nóra, utalva arra, hogy februárban a Buda-Cash brókerház csalása miatt közel negyvenmillió forint banki számlán tartott alapítványi pénzt buktak el.

L. Ritók szerint a tanodai dolgozók motivációját is nehéz megteremteni, ha nem tudják, hogy lesz-e munkájuk a jövőben. “Ha én azt mondom, hogy a nyári táborokra ne tervezzenek, mert nem lesz rá pénz, akkor az ő munkájára ez nyilván ki fog vetülni” – mondta.

Ne kelljen feltenni a kezüket, és várni

Lencse szerint a jelenleg működő tanodák közül közel 125-nek kell legkésőbb júniusban  forráshiány miatt bezárnia, és egyelőre nem tudni, hogy mikor nyithatnak ki újra. A pályázatoknak átfutási ideje is van, az anyagok leadása, a bírálat és a szerződéskötés is időbe telik. “Ha holnap ki lenne írva, akkor is necces lenne, hogy el tudjanak indulni szeptembertől, de elég valószínűtlen, hogy holnap ki fogják írni a pályázatot” – mondta Lencse, hozzátéve, hogy az is elképzelhető, hogy csak 2016-ban jutnak újra pénzhez ezek a tanodák.

Tanoda programok riportLencse Máté | Fotó: Magócsi Márton

“A legfontosabb az lenne, hogy ha valakik felépítenek 2 év alatt valami igazán jót és izgalmasat, akkor ne kelljen 1 évig feltenni a kezüket és várni, hogy jöjjön a következő pályázat, mert nem fognak várni. Ha nem tudják folytatni, akkor az szét fog hullani” – mondta Lencse.

Párhónapos kihagyás után például a dolgozók már szétszélednek, és új munkahelyet fognak keresni. Lencse szerint féléves leállás után megint arra kell majd költeni pénzt, hogy elérjék a gyerekeket, a szülőket,és hogy újra kibéreljék a helyiséget. “Finanszírozási szempontból is logikus döntés lenne olyan tanodák támogatása, akik már felépítettek valamit, akiknek már van infrastruktúrája és nem kell újra elkölteni erre a pénzt” – tette hozzá.

süti beállítások módosítása