Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Papír még nincs, de már bemutatták az apától elvett gyereket az új szülőknek

2015. március 31. - civilhalo

Hamarosan érkezik Tasnádi Zsófia gyermekvédelmi témában született cikkének folytatása, addig viszont itt az ügy folytatása. A cikk eredeti formájában 2015. március 27-én az abcug.hu-n jelent meg.

Szerző: Szurovecz Illés

Eredetileg 30 napra vette el a gyámhivatal Sándor négy gyermekét. Lassan a kétszerese is eltelt, de még mindig nem döntötték el, hogy hazaengedik, vagy nevelőszülőkhöz küldik őket. A potenciális nevelőszülők mégis készen állnak, és már a gyerekekkel is találkoztak. 

Nemrég bemutattuk, hogyan küzd Sándor az Emberség Erejével Alapítvánnyal együtt azért, hogy visszakapja négy gyermekét, és képes legyen felnevelni őket. A legfiatalabb lány ősszel kezdte az első osztályt, a legidősebb, az egyetlen fiú pedig már szakiskolás. Sándor nem mintaapa, az alkoholgondjai is nagyban hozzájárultak a kiemeléshez, de sokat számított az is, hogy a gyerekek hetekig nem jártak iskolába tetvesség miatt. Emiatt februárban befogadó otthonba kerültek, ahol főleg idősebb, problémás gyerekek vannak, köztük droghasználók is. Tasnádi Zsófia, a közelben működő alapítvány munkatársa szerint egy ilyen környezet nem tesz jót egy általános iskolás gyermeknek, ráadásul az otthonban nincs elég nevelő, így előfordult az is, hogy helyettük Zsófia vitte iskolába a gyerekeket. A tetvesség sokáig az otthonban sem szűnt meg, így a gyerekek további heteket hagytak ki az iskolából.

16547842389_271d065dd6_b.jpg

Sándor az otthonában | Fotó: Mudra László

A harminc napos kiemelés alkalmas lenne arra, hogy a szülő közben bizonyíthassa, alkalmas a gyerekek felnevelésére. Ezért kicserélték a lakásban a bútorokat, Sándor jelentkezett a munkaügyi központnál, és alkoholgondozóra is járni kezdett.

Nem sokkal a kiemelés után mégis azt mondta neki a gyámhivatal, hogy valószínűleg nevelőszülőkhöz fogják adni a gyerekeket, azóta pedig be is mutatták őket a potenciális szülőknek. Tasnádi Zsófia szerint a látogatás nem feltétlenül volt törvényellenes, de a bizonytalanság semmiképp nem tesz jót a gyerekeknek egy ilyen helyzetben, mert csak még jobban összezavarja őket. Mivel lassan az eredetileg szabott határidő kétszerese is letelik, Zsófiáék levélben fordultak a gyámhivatalhoz hivatalos tájékoztatásért.

 

süti beállítások módosítása