Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Roma emléknap

2015. április 08. - civilhalo

Minden évben április 8-án tartják a nemzetközi romanapot annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát, valamint megegyeztek, hogy a közéletben közösen lépnek fel a céljaik érdekében.

Ezen a napon a Roma Sajtóközpont és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kezdeményezésére a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.

Civil szervezetek fogtak össze a fővárossal, így  4-es, 6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott környékhez kötődő történeteket hallhat az utazóközönség a megállók hangosbemondóján keresztül.

Többek között Farkas János olimpiai aranyérmes labdarúgó, Szabó Ilona 1956-os forradalmár és Cziffra György világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát.

A televíziókban kisfilmeket vetítenek, a fővárosban lesz divatbemutató, továbbá több étteremben hagyományos roma ételeket bemutatnak be a látogatóknak.

A programsorozat keretei között Aranypánt-díjat annak az embernek, aki tíz jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta a Roma Sajtóközpont olvasóitól. Portrékon keresztül tíz hétköznapi hőst mutattak be, akik roma közösségek és roma civil szervezetek ajánlásai alapján váltak jelöltté.

Az Oláh Gipsy Beats ingyenes koncertje zárja a programokat este az A38 Hajón. A formációban a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Ternipe csapatának tagjai álltak össze.

süti beállítások módosítása