Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Sokszínűség, tudatosság, függetlenség – ezt tanultuk egymástól 2 év alatt

2016. május 26. - civilhalo

Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt.

black-and-white-studio-shot-of-hands-holding-jigsaw.jpg 

Amikor értékeljük munkánkat az első dolog, amit megállapítunk, hogy fejlődésünk kölcsönös volt. Bár két és fél éve azzal a céllal indultunk, hogy tapasztalatainkat átadjuk más civil szervezetek részére, végül mi is nagyon sokat tanultunk tőlük. Ma Magyarországon általánosan élő kép, hogy az érdekérvényesítésnek konfontációval kell járnia. Civil partnereink példája mégis azt mutatta nekünk, hogy egy helyi együttműködés keretében az érdekérvényesítés nem kell, hogy konfliktusokat okozzon. Kölcsönös felismerésünk volt, hogy érdekérvényesítéssel nem csak az erre specializálódott szervezetek foglalkozhatnak, hanem ezzel sokféle civil szervezet találkozhat mindennapi tevékenysége során. Szemlélet kérdése, hogy ezeket a helyzeteket tudatosan, a jogok oldaláról közelítik-e meg. A tudatosság civil partnereink szerint a teljes képzéssorozatot végigkísérte. Az együttműködés alatt a szervezetek teljesen új nézőpontokból néztek rá működésükre, céljaikra és lehetőségeikre. Az együttműködés végére többükben megérett az a felismerés, hogy a független szakmai munkához az állami rendszerekről és támogatásokról való leválás és önálló adományozói stratégia kialakítása is szükséges.

Munkánkról a CIHA blogon és honlapunkon is hírt adtunk. Búcsúzóul pedig partner szervezeteinket szeretnénk bemutatni. Meggyőződésünk, hogy mindannyian nagyon értékes munkát folytatnak a saját területükön, és arra bíztatunk titeket, hogy kövessétek figyelemmel a tevékenységüket:

Toldi asszonyok közössége: Az interneten egyelőre egy Facebook csoporttal jelenlevő közösség az Igazgyöngy Alapítvány mentorálásával jött létre Toldon, a 365 lakossal rendelkező kelet-magyarországi zsákfaluban. A 90% feletti munkanélküliség és a kilátástalanság ellen a helyi asszonyok vették fel aktívan a küzdelmet. Vezetésükkel ma már kiskert program, helyi tanoda, hímző műhely üzemel.

FÉSZAK Egyesület: Miskolctól északra, nem messze az országhatártól, 9 festői környezetben lévő település fogott össze. Céljuk az elvándorlás megállítása, a kis helyi közösségek együttes fejlesztése volt. Az Észak-Abaúji közösségfejlesztők mára turisztikai programokat terveznek, családi állattartást szerveznek vagy éppen közösségi napkollektoros gyümölcsaszalókat állítanak föl a településeken.

Az emberség erejével Alapítvány: Pécsen hátrányos helyzetű gyermekek számára indítottak tanodát a külső Zsolnay úton. Az alapítvány új programjával kreatívan használja föl az Erkölcstanórákat és az iskolákba viszi be az emberi jogi nevelést. A tanórákon kiközösítésről, haragról, szeretetről, szerelemről beszélgetnek a gyerekekkel. A nagy sikerre való tekintettel a program nem sokára on-line verzióban is elérhető lesz

Az önsegítő szülőszövetség: Halmozottan sérült gyermekek szülei alapították az önsegítő egyesületet tíz éve. Teljes nevén a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége a tagok mindennapjainak segítésén túl, ma már olyan rendszerszintű problémákkal is foglalkozik, mint az ápolási díj rendszerének átalakítása vagy sérült emberek katasztrófavédelmének speciális igényei.

’Cigány Szószólók Szövetsége’: Az ugyancsak hosszú nevű Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége cigány emberek képviseletével és jogvédelmével foglalkozik. Ezen túl Bátonyterenyén és Mátraverebélyen üzemeltetnek tanodát és szervezik az ottani fiatalok iskolán kívüli életét. Azonban a bátonyterenyei tanoda – és a hozzá tervezett szabadtéri kondi park – léte idén veszélybe került, mert a helyi önkormányzat elveheti a civil szervezettől a tanoda épületét.

Avasi Közösségek: A Dialóg Egyesület közösségépítő projektje jelenleg Miskolcon, az Avasi lakótelepen folyik. A szakmai egyesület alapvető feladatának tekinti a helyi közösségek fejlesztését, korábbi projektjükből nőtte ki magát a Fészak Kör is. A projektben résztvevő helyiek az Avason többek között közösségi kávézót üzemeltetnek, ahol a betérők adományokért vagy a közösség számára felajánlott szolgáltatásokért cserébe fogyaszthatnak.

Faág Baráti Kör: Pécs egy másik körzetében, az Emberség tanodájától körülbelül 2 km-re működik a Faág. Az egyesület eredetileg állami gondozásban felnőtt fiatalok otthonpótló szeretetteljes közössége volt, mára azonban a legnehezebben szerethető gyerekeket is befogadó tanodává vált. A Faág önkéntesei rendszeresen toboroznak általános iskolákban, de gyakran hoznak be utcán csellengő fiatalokat is

Fund Művészeti Iskola: Ugyancsak Pécsen működik a Fund Cigány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Alapítója, Orsós Ferenc festőművész, a hátrányos helyzetű gyermekek kitörési lehetőségét látja a művészeti oktatásban. Az iskola idén kapott ígéretet a várostól egy állandó telephely létesítésére, melyben ezután a zenei, tánc- és képzőművészeti órák mellett a szülőknek is kialakítanak egy szabadidős termet.

Soteria Menedék: Programunk Budapesten működő tagja mentális problémákkal küzdő felnőtteknek nyújt lelki és fizikai menedéket. A pszichiátriai betegségeket alternatív módon értelmező és kezelő közösséget szakemberek és önkéntesek tartják életben. Véleményük szerint az „őrület pillanatait” szinte mindenki átéli hosszabb vagy rövidebb ideig. A legnagyobb kihívást nekik is egy állandó épület megtalálása jelenti. 

Khetanipe Egyesület: Ugyancsak Pécsen működik a romák összefogásáért és helyzetük megváltoztatásáért alakult szervezet. Tevékenységük ezen a témakörön belül nagyon sokféle: működik náluk tanoda, mentori program, kulturális projektek, és szerveznek rendezvényeket és adománygyűjtést is közvetlenül a rászoruló családok részére.

Torma Judit

A szöveg 2016. május 26-án A TASZ jelenti blogon jelent meg.

 

süti beállítások módosítása