Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Roma szakkollégium Pécsen

2016. március 24. - civilhalo

A Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszékén működő Wlislocki Henrik Szakkollégiumban főként roma származású és hátrányos helyzetű hallgatók tanulnak, kutatnak. A szakkollégium tagja Laboda Lilla is, a Khetanipe Egyesület tagja.

Részlet a cikkből:

"Az identitáserősítés a szakkollégiumnak is az egyik nem titkolt célja. „Sok diákunk a felvételi során nem nyilatkozott arról, hogy származását tekintve cigány-e vagy sem, ha beikszelte, jórészt csak a pluszpont miatt. Nagyon érdekes azt látni, hogyan változik meg mindez egy félév alatt” – meséli Varga Aranka, a tanszék adjunktusa, aki tíz évig volt a kollégium vezető tanára. „Nem az a célunk, hogy jó cigányt faragjunk belőlük, csupán azt szeretnénk, ha tudatos, saját kultúráját ismerő, a szerepével tisztában lévő fiatalokként hagynák el a tanszékünket. De egyfajta kultúraváltás valóban megfigyelhető ezeknél a gyerekeknél” – teszi hozzá Orsós Anna tanszékvezető."

A szakkollégiumról bővebben a Magyar Narancs cikkében olvashat, mely 2016. 02. 25-én jelent meg. (2016/8) A cikk online verziója itt érhető el. 

süti beállítások módosítása