Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Te tudod, mi a szívességcsere?

2015. augusztus 03. - Dialog Egyesulet

"Örvendjünk azon, mit kapunk;
s adjunk vissza, mit adni tudunk."
(Seneca)

Mikor fenti kérdést felteszem, azonnal az alábbi két válasz valamelyike fogad:
„- Nincs benne pénz!"
vagy
„- Bartel! Ilyesmi...?"
Igen, valami ilyesmi, sőt, valójában pontosan ezek. Annyi különbséggel, hogy ha a szívességcsere már „kör"-ré alakul, olyankor nem 2 fél között zajlik a „csereügylet", mint a bartelben, hanem egy közösség tagjai közt körbejár a segítség viszonzása (sokszor előre nem tudni, kitől kapod vissza a szívességtevésed...)

Imádom az egész elméletet, úgy, ahogy van! Ez számomra valamiféle mozgalom, mely az ősidőkből ered, és a mai napig – úgy gondolom – létjogosultsága van olyan emberek körében, akik cash-sel, kápéval, zsével nem rendelkeznek ugyan, de van kapacitásuk (nem is kevés), vagy eszközeik, melyek által valamiféle „haszon"-hoz, nyereséghez juthatnának.

Bár számtalan szívességcsere kör alakult már eddig világszerte, így Magyarországon is, mai napig kutatják a tökéletes, és legfőképpen a helyi igényekre specializált szívességkörök megalakításának módját, és kikísérletezésük folyamatban van.
Miskolcon is volt már törekvés ilyen szívességcsere kör kiteljesítésére (ÓRA KÖR néven), de feltehetően az időzítés nem volt megfelelő akkoriban (2000-ben).

Számos szakmai egyeztetés és 6 közösségi beszélgetés tapasztalata után kijelenthetem: nem egyszerű feladatra vállalkozik az, aki szívességcsere kör beindítását tervezi.
A gyakorlat persze azonnal beindul, ha felhívják a figyelmet a lehetőségre, és lehetőség van azt szélesebb körben terjeszteni. (Nem kell fórum, nem kell adminisztráció... megy magától a csere). De amint a szívességtevők körének számára szabályok alkotása készülődik, azonnal kérdések tömkelege merül fel...
Hiszen a szívességcserék már az ötlet hatására beindultak! Azzal nincs gond!  Pl.: Varrás hajvágásért, varrásért plüssállat, szerelésért főzés... Működik a kör magától (igaz, csak bartel szinten, nem pedig „bank" módjára, ahol a polcon halomban kellene állniuk a szívesség felajánlásoknak!)
Illetve működne, ha a kör tagjai nagyon-nagyon, szinte feltétel nélkül (= szabály nélkül) megbíznak egymásban! Jelenleg az ismerősöknek mondott tagok megbíznak egymásban.
De mi van akkor, ha bővül a kör!?
Meddig vihető a szívesség bizalmi alapon való működtetése? Meddig tágítható a kör?

A Dialóg Egyesület és az avasi családsegítő szolgálat együttműködésében újabb kör életre hívása van folyamatban az Avas-dél lakótelepen. Jelenleg közösségi beszélgetéseket tartunk, melyeken a helyi igények figyelembevételével, fokozatosan tervezzük meg a szabad kapacitások mozgósítását. És igen, elmondhatom, hogy meglódult a beszélgetéseken résztvevő emberek képzelete!
Vagyis ezúton jelentem: megalakult az Avasi Cserebogár kör! (Folyt. köv.)

Ajánlott irodalom a témában:
Szendrő Szupi József: KÖR KÉZIKÖNYV
azoknak, akik önsegítő csoportot akarnak létrehozni, vagy ilyenben tevékenykednek
(angol cím: „LETS", angol és nyugat-ausztrál csoportok számára készített leírás alapján)

Kocsis Emese írása és illusztrációja

(Forrás - Avasi Közösségek honlap)

sziv.jpg

süti beállítások módosítása