Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Bemutatkozik az Avasi Settlement lakás

2015. április 16. - Dialog Egyesulet

A kezdetek

Miskolc Avas II. ütemében, a Szilvás utca 19-es szám alatt található négy emeletes lépcsőház földszintjén helyezkedik el a Megújulás-Jelenlét program akcióterületének központjában az az Avasi Settlement lakás, melynek megálmodói a Dialóg Egyesület és a helyi lakosok. Ez az új típusú, közösségi funkciókkal rendelkező lakás biztosíthatja a lakótelep lakóinak találkozási lehetőségét, helyet adhat kisebb közösségek rendszeres programjainak, segítheti a megfelelő információkhoz való folyamatos hozzáférést. A settlementben zajló közösségfejlesztő tevékenységekhez tartozik a helyi lakosság aktivizálása, életminőségének javítása, képessé tétele, információ nyújtása, különböző emberek, csoportok és közösségek közötti kommunikáció segítése, képzés, oktatás, szakemberek bevonásával, valamint fontos szempont, hogy a settlement mindenki számára nyitott közösségi ház funkciót töltsön is be. A beavatkozás alapja a célterületen zajló aktív, állandó (settlement típusú) szociális munka, és a célcsoport, valamint a helyi közösség minél teljesebb bevonása a fejlesztési folyamatokba.

A settlement lakás hasonló módon kíván majd működni, mint az Avasi Közösségi Tér, azonban amíg a közösségi tér az egész Avas városrész közösségi tereként működik, a settlement lakás fokozottabban fókuszál az akcióterületre, tehát a szomszédos lépcsőházak lakóira. Az Avasi Közösségi Térben már megszokott programelemek, és helyi cselekvések mellet azonban szakmai munkatársak (Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény) bevonásával különböző szolgáltatásokat is tervez biztosítani a helyiek számára. Ilyen szolgáltatások például életvezetési tanácsadás, munkaerő-piaci reintegráció segítése és a fiatalokkal végzett hasznos szabadidő-eltöltés (kortárssegítés).

Az igazi önszerveződést nemcsak a helyi programszervezés lehetősége, hanem a szervezett helyi közösségi érdekvédelem is motiválja. A settlement típusú működésben a helyi közösségi színteret vagy szomszédsági központot működtető helyi szervezetet az önkormányzat megfelelő szerveivel való együttműködésen túl egyetemisták és önkéntesek segítik.

A settlement lakást üresen, leamortizált állapotban kapta meg az egyesület, hogy a lakók bevonásával újítsa fel, és töltse meg élettel. Bár a lakás állapotát látva többen kételkedtek a megvalósításban, mégis a lelkes lakók bevonásával gördülékenyen ment a lakás élhetővé tétele. Több lakógyűlés után a lakók együttesen takarították ki a teljes lépcsőházat, majd segédkeztek a lakás kifestésében is. A festés után közösen összefogtak a bogarak, ellen így hatékonyabban lehetett irtást végezni, egyszerre az egész lépcsőházban. Panasz, szerencsére, azóta sincs.

Jövőkép

Miután a lakókkal együtt kifestettük a megújulás alatt lévő settlement lakást, gyorsan berendeztük, és működőképes állapotba hoztuk a konyhát. Több klub (Eleven Föld Egyesület, Életmód Klub), illetve avasi lakó jött ide főzni vagy sütni, akiknek nem volt lehetőségük máshol elkészíteni az ételt. Nem sokkal utánuk gyerekek özönlötték el a még alakuló teret, melyet a gyakornokokkal együtt rendezgettünk szépítgettünk addig is. A kortárs gyerekcsoportos foglalkozásnak bár még kissé szokatlan volt a lakás jellegű helyszín, de talán pont emiatt tudott meghittebb, családiasabb légkört kialakítani a fiatalok között.

Jelenleg egyre nagyobb az érdeklődés a lakók részéről, napi szinten látogatnak minket, egyelőre csak a kíváncsiság hajtja őket, azonban a tér használatára buzdítunk mindenkit, ami mentén elindul több helyi lakóval is a gondolkodás: akár sütés főzés, balkonkertészet, gyerekprogramok, munkaerő-piaci tanácsadás vagy közösség rendőri ügyelet is megvalósulhat a jelenlegi tervek és ötletek alapján. Természetesen mi minden kezdeményezést támogatunk, de addig is, aki csak egy kis pihenésre, ötletelésre, közös gondolkodásra vágyik, sok szeretettel várjuk az avasi settlement lakásban: Miskolc, Szilvás utca 19. fsz/2 alatt!

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása