Civilektől civilekről nemcsak civileknek

Civil háló

Civil háló

Csodadobozok Toldról

2015. augusztus 18. - civilhalo

Toldi munkatársaink készítik ezeket a mesedobozokat. A dobozok az asztalosműhelyben készülnek Tóth József és Kiss Ricsi kollégánk keze által, a gyerekrajzok (melyeket az Igazgyöngy AMI óráin készítenek a gyerekek) dobozra illesztésében, (a dizájnban) Bodóczky István és Gyetvai Piroska önkénteskedik, a kivitelezést pedig Balogné Móni és Matusné Ani kolléganőink végzik. A dobozokat az alapítvány webshopjában lehet megvásárolni, mint SZUNO terméket.

 

A „Szuno” (romani nyelven, jelentése álom) elnevezésű projekt egy több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység. Esélyt teremtő próbálkozás egy olyan rétegben, akiknek pozíciója a társadalomban meglehetősen kilátástalan, mert sem szakképzettségük, sem lehetőségük nincs arra, hogy maguknak és gyermekeiknek megfelelő életet és jövőt biztosítsanak. De akaratuk, kreativitásuk, munka iránti motiváltságuk megvan. Mostanra sikerült a közösségszervezésnek arra a szintjére jutni, hogy a tevékenység megindítható legyen, hogy az álom valóra válhasson, és megmutathassák, képesek tenni magukért, a jövőjükért. A projektben dolgozó cigány és nem cigány, sőt román asszonyok naponta bizonyítják az összefogást, az együttes akaratot, és azt, hogy hisznek a munka teremtő erejében.

A projekt alapját a gyerekrajzok adják, melyek az alapítvány által fenntartott művészeti iskolában készülnek. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a gyerekek 70 %-a hátrányos helyzetű, és ahol évente 500 díjat is elnyernek a gyerekek hazai és nemzetközi gyermek képzőművészeti pályázatokon. Ezek a gyerekrajzok adják a motívumait azoknak a hímzéseknek, melyet a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el, otthon, megtanulva a keresztszemes és gobleinhímzés öltéseit, kissé átírva, átszínezve a motívumokat saját érzéseik szerint. Olyan lányok és asszonyok tanulták ezt meg, akik eddig sosem hímeztek, kézimunkáztak.

süti beállítások módosítása